Bobath therapie


De Neuro Developmental Treatment (NDT) -ook wel bekend als Bobath therapie- is het wereldwijd bekende en toegepaste behandelconcept voor de behandeling van neurologische problemen door beschadiging van het centrale zenuwstelsel. Het is ontwikkeld door het Engelse echtpaar dr. Karl Bobath (neuroloog) en Bretha Bobath (kinesitherapeute).

De therapie richt zich op kinderen met een hersenletsel, maar ook kinderen met motorische moeilijkheden komen hiervoor in aanmerking. Na een uitgebreide observatie proberen we vast te stellen wat het kind kan en hoe het dit uitvoert. De oorzaak is de aansturing vanuit de hersenen en de problemen uiten zich in de motoriek. De therapeut kan een betere houding en beweging uitlokken, waardoor deze spierspanning verbeterd kan worden . Het kind kan hierdoor ‘normale’ bewegingen ervaren en meer controle krijgen over het bewegen. Omdat het zenuwstelsel plastisch is, is vroegtijdige behandeling en herhaling heel belangrijk.

De kinesitherapeut kan het kind helpen bij het voorkomen van orthopedische problemen (zoals contracturen), het zoeken naar aanpassingen om zich te verplaatsen (zoals beugels, strekkers, enz.), het zelfstandig kunnen handelen (zoals aankleden, eten, enz.) en adviseren van een goede zithouding.Kinderen die in aanmerkingen komen voor deze therapie zijn

  • Kinderen met CP
  • Kinderen met motorische ontwikkelingsvertraging
  • Prematuren
  • Spina bifida
  • Spierziektes
  • Syndromen

Maak een afspraak


Contacteer ons

Philippe Saveryslaan 43
, 9140 Temse

03/296.77.19


Volg ons op Facebook