PodologieDe podoloog is een paramedicus die klachten ter hoogte van de voet gaat onderzoeken en indien nodig ook gaat behandelen. Deze klachten kunnen zich lokaal ter hoogte van de huid en nagels bevinden, maar kunnen eveneens klachten zijn van het bewegingsstelsel. Ook hoger gelegen klachten, zoals knie-, heup- en rugklachten, die hun oorsprong vinden in de voet behoren tot het werkveld van de podoloog. Hiernaast vervuld de podoloog een belangrijke rol bij behandeling van patiŽnten met systemische aandoeningen, zoals diabetes en reuma.

Podologische behandelingen:

 • Specifieke podologisch behandelingen
 • Instrumentele behandeling, bestaande uit het knippen van de nagels, verwijderen van eelt en likdoorns en het behandelen van wratten.
 • Orthoplastie/siliconetherapie: dit is het vervaardigen van op maat gemaakte hulpstukken om bepaalde segmenten ter hoogte van de voorvoet te ontlasten of te corrigeren.
 • Onychoplastie: hierbij wordt een deel van de nagel aangebouwd wanneer er bijvoorbeeld een stuk van de nagel werd verwijderd. Dit om te voorkomen dat de nagel in de huid gaan groeien.
 • Orthonyxie/nagelbeugel: aan de hand van een nagelbeugel wordt de kromming van de nagelplaat aangepast indien deze afwijkend is.
 • Functionele zooltherapie

Vaak worden problemen ter hoogte van de voet, knie, heup en rug veroorzaakt door een afwijking in de stand en/of het functioneren van de voet. Podologische zolen gaan de voetfunctie corrigeren door een aangepaste sturing die in de zool geÔntegreerd wordt. Het doel van de zooltherapie is om de oorzaak van het probleem aan te pakken.

Aan de hand van een individueel functieonderzoek, biomechanisch onderzoek en ganganalyse wordt er een zoolvoorschrift opgesteld die een optimale correctie van het gangpatroon garandeert.

 

Specifieke doelgroepen:

 • Podologie voor diabetespatiŽnten:

Het is belangrijk regelmatig bij een podoloog langs te gaan en je voeten te laten 'screenen'. De podoloog gaat een aantal testen uitvoeren om de gevoeligheid, de gewrichtsmobiliteit en de kwaliteit van circulatie te bepalen en de voeten grondig inspecteren om in te schatten hoe groot het risico is om een voetwonde te ontwikkelen.

DiabetespatiŽnten met een diabetespas of zorgtraject kunnen onder bepaalde voorwaarden 2 podologische behandelingen per jaar terugbetaald krijgen.

 

 • Podologie voor reumapatiŽnten:

Het doel van de podoloog is om zo veel mogelijk comfort te bieden aan deze patiŽnten, bijvoorbeeld door schoenadvies, podologische zooltherapie of het vervaardigen van silicone-ortheses.

 

 • Podologie voor kinderen:

Kinderen kunnen vaak een foutief gangpatroon vertonen. Daarom is het belangrijk om op tijd de voetjes van uw kind te laten screenen door een podoloog, dit doe je best vanaf de leeftijd van 6 jaar. Op deze leeftijd is de voet nog in ontwikkeling en zijn de groeischijven nog niet gesloten. Bij een afwijkende voetstand of voetfunctie tracht de podoloog deze te verbeteren door middel van functionele zooltherapie. Deze zool zal de structuur van de kindervoet wijzigen en de spierwerking ter hoogte van de voet beÔnvloeden, op deze manier kunnen latere klachten ter hoogte van het bewegingsapparaat vermeden worden.

Je kan een podoloog raadplegen wanneer uw kind een van volgende afwijkingen ter hoogte van het onderste lidmaat vertoond:

 • Wanneer de voorvoet naar binnen draait
 • Wanneer de hielen naar binnen draaien
 • Frequent vallen
 • Pijnklachten
 • Platvoetjes
 • Holvoetjes

In combinatie met de juiste schoen is het mogelijk de afwijkingen nog voor het eind van de puberteit weg te werken. Maar zooltherapie heeft geen zin voor de leeftijd van vier jaar want dan heeft het kind nog geen volledig stappatroon ontwikkeld.

 

 • Podologie voor sporters:

Sporters kunnen bij een podoloog terecht voor een screening. Hierbij wordt gekeken of risicofactoren aanwezig zijn die (overbelastings-)blessures kunnen veroorzaken. Deze screening kan gebeuren na verwijzing door een huisarts of sportarts. Na een grondige screening en onderzoek wordt er samen met de patiŽnt overlegd wat de mogelijke oplossingen kunnen zijn. Hierbij wordt vaak gewerkt met functionele zooltherapie maar ook met technieken die bepaalde plaatsen drukvrij trachten te leggen, dit bijvoorbeeld door middel van silicone-therapie. 


webdesign by ITAFdesign, part of ITAF