Algemene kinesitherapie


De kinesitherapeut is de deskundige als het gaat over het menselijke bewegingsapparaat. Hij of zij behandelt patiënten van alle leeftijden die als gevolg van een lichamelijke aandoening of beperking, problemen ondervinden tijdens het uitvoeren van activiteiten in het dagelijkse leven.

De kinesitherapeut behandelt individuele of groepen patiënten, na een verwijzing van een arts. Hij of zij onderzoekt, behandelt, adviseert en begeleidt bij stoornissen in houding en/of bewegen. Dat kan zijn bij klachten of blessures van spieren, pezen, banden en gewrichten, maar ook bij gevolgen van functiestoornissen aan het zenuwstelsel, bloedvaten, longen en hart.

Veel klachten in het houdings- en bewegingsapparaat kunnen door een kinesitherapeut positief worden beïnvloed. Naast de behandeling zet de kinesitherapeut zijn deskundigheid ook preventief in, bijvoorbeeld bij het adviseren of begeleiden van patiënten. Soms zal hij ook patiënten begeleiden om met een beperking te leren leven en hem helpen om bijvoorbeeld weer aan het werk te kunnen.

Centraal staat bij de kinesitherapeutische behandeling in onze praktijk dat de patiënt zelf actief werkt aan het herstel. Over het algemeen zullen patiënten een oefentherapeutisch programma krijgen, ondersteund door informatie om te begrijpen waar de oefeningen voor dienen.

Er wordt, indien nodig, ook gebruik gemaakt van passieve therapievormen. Zodra de klacht dit toelaat is het tijd voor actie: actief werken aan het eigen herstel, actief oefenen en actief de thuis- of werksituatie aanpassen aan de klacht.

In sommige gevallen kan voeding ook een rol spelen in het herstelproces. Wij zullen u dan adviseren eens contact met onze voedingsconsulente op te nemen.

 webdesign by ITAFdesign, part of ITAF